INTRODUCERE
Aminele sunt compuşi organici care conţin în molecula lor grupa amino (-NH2) legată de un radical hidrocarbonat. Aminele seamănă structural cu amoniacul, cu diferenţa că unul sau mai mulţi atomi de hidrogen sunt înlocuiţi cu substituenţi precum grupe alchilice sau arilice. Nu trebuie făcută confuzie între amine şi amide. Acestea din urmă au formula chimică R-C(O)NH2, unde C(O) reprezintă o grupă carbonil. Aminele şi amidele au structuri şi deci proprietăţi diferite, deci distincţia este din punct de vedere chimic foarte importantă. Ambiguă este situaţia în care aminele în care grupa NH2 este înlocuită cu o grupă NM, unde M este un metal, ele se numesc amide.
Amine aromatice se diferenţiază de celălalte amine( alifatice şi mixte prin faptul că radicalul (sau radicalii) care se leagă de atomul de azot este unul arilAminele aromatice, precum anilina, au punctele de fierbere mai joase decât restul, datorită imposibilităţii de a crea legături de hidrogen puternice. Tot de aceea solubilitatea lor în apă este redusă, deşi se dizolvă în solvenţi organici. Aceste amine sunt toxice şi sunt foarte uşor absorbite prin piele.
Aminele prin diazotare rezultă rezultă săruri de diazoniu , care sunt foarte instabile, de aceea ele sunt supuse, imediat după obţinere, altor reacţii. Substanţele rezultate sunt folosite mai ales ca materie primă în industria medicamentelor.
În capitolul 1 voi prezenta principalii compuşii medicamentoşi cu grupare amino-aromatică.
Capitolul 2 cuprinde noţiuni generale despre nitrometrie şi indicatorii folosiţi în acest proces.
În capitolul 3, am prezentat câteva metode nitriometrice de dozare a compuşilor
medicamentoşi cu grupare amino-aromatică.
În încheiere, am prezentat câteva concluzii privind importanţa nitritometriei în industria medicamentelor.
Amine aromatice se diferenţiază de celălalte amine( alifatice şi mixte prin faptul că radicalul (sau radicalii) care se leagă de atomul de azot este unul arilAminele aromatice, precum anilina, au punctele de fierbere mai joase decât restul, datorită imposibilităţii de a crea legături de hidrogen puternice. Tot de aceea solubilitatea lor în apă este redusă, deşi se dizolvă în solvenţi organici. Aceste amine sunt toxice şi sunt foarte uşor absorbite prin piele.
Aminele prin diazotare rezultă rezultă săruri de diazoniu , care sunt foarte instabile, de aceea ele sunt supuse, imediat după obţinere, altor reacţii. Substanţele rezultate sunt folosite mai ales ca materie primă în industria medicamentelor.
În capitolul 1 voi prezenta principalii compuşii medicamentoşi cu grupare amino-aromatică.
Capitolul 2 cuprinde noţiuni generale despre nitrometrie şi indicatorii folosiţi în acest proces.
În capitolul 3, am prezentat câteva metode nitriometrice de dozare a compuşilor
medicamentoşi cu grupare amino-aromatică.
În încheiere, am prezentat câteva concluzii privind importanţa nitritometriei în industria medicamentelor.
CUPRINS
Introducere.....................................................................................................................................1
Capitolul 1: PRINCIPALII COMPUŞI MEDICAMENTOŞI
CU GRUPARE AMINO-AROMATICĂ
.........................................................................................................................................................2
1.1 Anestezina.........................................................................................................2
..
1.2 Procaina.......................................................................................................... .3
1.3 Sulfamidele......................................................................................................5
1.4 Cloramfenicolul.............................................................................................10
Capitolul 2: NITRITOMETRIA................................................................................................12
2.1 Noţiuni generale..............................................................................................12
2.2 Indicatorii nitritometrici..................................................................................13
Capitolul 3: METODE DE DOZARI NITRITOMETRICE...................................................24
3.1 Preparea şi titrarea soluţiei de NaNO2 10-1 N.................................................24
3.2 Dozarea acidului p-amonobenzoic (PAB)…………………...................……24
3.3 Dozarea anestezinei……………………………………….............................25
3.4 Dozarea sulfacetamidei……………………………....................................…26
3.5 Dozarea diafenilsulfonei..................................................................................26
3.6 Dozarea cloramfenicolului...............................................................................27
CONCLUZII………………...................................................................................................….29
Pentru detalii, trimite-ti un mail la gostian.gostian@gmail.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu