CUPRINS
CAPITOLUL I. Unele concepte şi noţiuni privind leasing-ul 5
1.1. Formele leasing-ului ca formă de finanţare a societăţilor comerciale 5
1.2. Demersul procedurii de leasing 13
CAPITOLUL II. Formele şi serviciile de leasing 15
2.1. Principalele forme ale leasing-ului 15
2.2. Serviciile de leasing 17
CAPITOLUL III. Formalităţile şi condiţiile necesare de îndeplinit pentru derularea unui contract de leasing 20
3.1. Condiţia pe care trebuie să o îndeplinească bunul care intră în procesul de leasing 20
3.2. Forma juridică concretă a leasing-ului 21
3.3. Natura juridică a leasing-ului 30
3.4. Efectele contractului de leasing 31
CAPITOLUL IV. Evidenţierea în contabilitate a fluxurilor financiare determinate de operaţiunile de leasing 34
CAPITOLUL V. Efectul benefic al leasing-ului asupra situaţiei economico-financiare a societăţilor comerciale 40
CAPITOLUL VI. Aplicaţie practică – dintr-un caz real 44
BIBLIOGRAFIE 65
CAPITOLUL I
UNELE CONCEPTE ŞI NOŢIUNI TEORETICE
PRIVIND LEASING-UL
1.1. FORMELE LEASING-ULUI CA FORMĂ DE FINANŢARE
A SOCIETĂŢILOR COMERCIALE
Leasing-ul s-a impus şi la noi în ţară, aşa cum a făcut-o peste tot în lume (poate mai puţin în economiile ţărilor din lumea a III-a) în primul rând prin simplitate. În condiţiile în care mediul concurenţial din ţara noastră devine tot mai aspru, viteza de reacţie a companiilor la schimbările din mediul extern este vitală. Leasing-ul, prin operativitatea sa, satisface în intervale de timp foarte scurte nevoia de fonduri pentru investiţii a agenţilor economici. De asemenea, prin leasing, agenţii economici evită procedurile complicate ale contractării de credite bancare, proceduri care presupun imobilizarea unor elemente din patrimoniul societăţii sau cel privat pentru constituirea de garanţii.
Leasingul presupune existenta a trei terţe persoane: furnizorul, societatea finanţatoare (societatea de leasing) şi utilizatorul (beneficiarul finanţării). Societatea de leasing cumpăra de la furnizor bunul solicitat de utilizator şi îl cedează acestuia din urmă pe o anumita perioadă de timp contra unor redevenţe lunare. Aceasta reprezintă în esenţă operaţiunea de finanţare prin leasing. Pentru utilizator, această operaţiune îi va aduce şi alte avantaje cum ar fi:
1. Îi permite realizarea de investiţii atunci când nu dispune de lichidităţile necesare. Şi cum investiţiile contribuie de cele mai multe ori la sporirea cifrei de afaceri, surplusul de venit obţinut poate acoperi redevenţele lunare;
2. Îi permite să-şi folosească fondurile pentru sporirea capitalului de lucru (a activelor circulante), cele care sunt aducătoare de bani;
3. Îi permite să fie în pas cu noua tehnologie prin aceea că la sfârşitul contractului de leasing poate returna bunul societăţii finanţatoare şi să închirieze altul ale cărui caracteristici tehnice sporite îi pot oferi o eficienţă mai mare în exploatare;
4. Îi permite să beneficieze de amânarea plaţii taxelor vamale până la sfârşitul contractului pentru bunurile aduse din import. Plata taxelor vamale se va face doar la 20% din valoarea bunului;
5. Îi permite să beneficieze de facilităţi fiscale. Întreaga valoare a ratei de leasing este deductibilă fiscal pentru IMM - uri.
Leasingul este de două feluri: financiar şi operaţional. Procedural, este vorba de acelaşi lucru, însă există aspecte care diferenţiază cele două tipuri de operaţii, şi anume:
În cazul leasingului financiar, bunul finanţat este evidenţiat în contabilitatea utilizatorului (beneficiarul finanţării). Utilizatorul va înregistra amortizarea aferenta mijlocului fix intrat în patrimoniu, amortizare care este deductibila din punct de vedere fiscal, potrivit legislaţiei în vigoare.
În cazul leasingului financiar, redevenţa lunară este compusa din cota parte din valoarea de intrare a mijlocului fix şi din dobânda de leasing. Dobânda de leasing este o cheltuiala deductibilă din punct de vedere fiscal pentru utilizator. În cazul leasingului operaţional, redevenţa este compusă din cota de amortizare calculată conform prevederilor legale plus un beneficiu. Pentru utilizator, întreaga redevenţă lunară este considerată cheltuială deductibilă din punct de vedere fiscal.
În cazul leasingului operaţional, bunul rămâne evidenţiat în contabilitatea societăţii finanţa-toare;
În leasingul financiar, bunul finanţat este evidenţiat în contabilitatea utilizatorului (beneficiarul finanţării). Utilizatorul va înregistra amortizarea aferenta mijlocului fix intrat în patrimoniu, amortizare care este deductibilă din punct de vedere fiscal, potrivit legislaţiei în vigoare.
Redevenţa lunară este compusă din cota parte din valoarea de intrare a mijlocului fix şi din dobânda de leasing. Dobânda de leasing este o cheltuială deductibilă din punct de vedere fiscal pentru utilizator.